IPad: Difference between revisions

From ICT science
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
(Replaced content with "{{twocolumntop| Het iPad-project van de faculteit Bètawetenschappen is stopgezet. Oude iPads kunnen worden ingeleverd bij het Servicepoint. Voor informatie over mobiel werken: zie de [https://intranet.uu.nl/kennisbank/mobiel-werken-thuiswerken UU intranetpagina over mobiel werken]. | The iPad project at the Fqaculty of Science has been discontinued. Old iPads can be handed in at the Servicepoint. For information on working mobile: visit...")
Tag: Replaced
 
(One intermediate revision by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
==Wat krijg je nu met deze opzet? Let op: er worden vanuit de centrale faculteit geen iPads meer verstrekt==
{{twocolumntop|
De iPad als electronische leesplank voor al je persoonlijke- en teamdocumenten. Deze documenten kun je lezen en (igv pdf) ook van aantekeningen voorzien (typen/schrijven), die aantekeningen kun je weer delen met anderen.
Het iPad-project van de faculteit Bètawetenschappen is stopgezet. Oude iPads kunnen worden ingeleverd bij het [[Contact|Servicepoint]]. Voor informatie over mobiel werken: zie de [https://intranet.uu.nl/kennisbank/mobiel-werken-thuiswerken UU intranetpagina over mobiel werken].
Documenten worden automatisch naar je iPad gehaald en beveiligd, je hoeft geen documenten meer te verzamelen en je kunt er overal (ook zonder WiFi) mee werken.
|
Door deze opzet ontstaat er ook een archief op de Facultaire fileserver van alle gebruikte documenten. Versiebeheer wordt inzichtelijk. Emailen van docs wordt overbodig.
The iPad project at the Fqaculty of Science has been discontinued. Old iPads can be handed in at the [[Contact|Servicepoint]]. For information on working mobile: visit the [https://intranet.uu.nl/en/knowledgebase/mobile-working UU intranet page on mobile working].
===wat krijg je niet?===
}}
De iPad is geen desktop of laptop computer. Er is bijvoorbeeld wel het eea. mogelijk op het gebied van MS-Office editing, maar de mogelijkheden blijven beperkt, zie ook [https://ict.science.uu.nl/index.php/IPad_gebruik_ihkv_paperless_office#andere_handige_apps_en_diensten andere handige apps en diensten]
 
 
__TOC__
 
==De Ipad==
contact: [mailto:servicepoint@uu.nl?Subject=Vraag%20over%20iPadgebruik Servicepoint]
 
===verklaring van in gebruikname. Let op: er worden vanuit de centrale faculteit geen iPads meer verstrekt===
Bij de ontvangst van de iPad moet (om belastingtechnische redenen) een [[Media:Bruikleenovereenkomst_Mobiele_Apparatuur_Beta.pdf|bruikleenovereenkomst]] worden getekend. Deze wordt bij het overhandigen van de iPad getekend.
 
===verlies of diefstal, beschadigingen===
'''Uit de bruikleenovereenkomst:'''
Bij diefstal of verlies van de apparatuur meldt de werknemer het incident binnen 24 uur aan de Faculteit. Dit kan per email via servicepoint@uu.nl.
 
Lever vervolgens de volgende bewijsstukken aan:
*Verlies: Kijk of je apparaat gevonden is op: https://www.verlorenofgevonden.nl en doe daar online aangifte van het verlies. Stuur een kopie naar [mailto:servicepoint@uu.nl? servicepoint].
*Diefstal: in dat geval begin je bij: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-overige-diefstal.html en doet de medewerker aangifte bij de politie. Een kopie van het proces-verbaal wordt daarna aan de Faculteit verstrekt.
 
Indien persoonsgegevens op de gestolen/verloren apparatuur stonden, is medewerker tevens verplicht dit te melden bij het Meldpunt Datalekken van de Universiteit Utrecht. Dit kan per email via [mailto:cert-uu@uu.nl? cert-uu@uu.nl] of vraag assistentie bij het [mailto:servicepoint@uu.nl? Servicepoint].
 
De werknemer meldt beschadiging of gebreken van de apparatuur zo snel mogelijk bij de Faculteit. Dat kan bij de balie van het Servicepoint in het Buys Ballotgebouw en per email via [mailto:servicepoint@uu.nl? Servicepoint].
 
===AppleID aanmaken===
Maak alvast een [https://appleid.apple.com AppleID] aan, dat scheelt veel tijd bij de introductie/configuratie van je iPad. Als je al een AppleID hebt, moet je goede bedenken of je prive en werk apps/bestanden door elkaar wilt laten lopen. Bij twijfel is ons advies: apart houden.
=====algemeen=====
Beginnen met de iPad: zet hem aan en doorloop de setup assistant. Daarbij zit ook de aanmaak van een AppleID, nodig om via iTunes aan apps te kunnen komen (de enige manier).
 
Zie ook [https://intranet.uu.nl/ipad-tips-en-trucs iPad tips en truuks] op UU-intranet
 
=====iPad met Bèta-image=====
*inloggen met passcode: ''1324''
 
Ga naar ''Instellingen(Settings)''
*Wi-Fi: staat nu op UUConference, stel '''Eduroam''' in met je lange Solis-ID: ''naam@soliscom.uu.nl'' ([[Media:iPadwifisettings.PNG|screenshot]])
*Toegangscode(Passcode): verander '''passcode lock''' van de standaard 1234-code naar een persoonlijke code. Zet ''Wis gegevans(Erase data)''  aan, na 10 foute pogingen wordt de iPad dan gewist ([[Media:iPadPasscodeSettings.png|screenshot]])
*iCloud instellingen: alleen '''Find my iPad*''' is nodig, de rest kan uit. Wellicht wil je nog foto's delen als je nag een ander Apple apparaat hebt ([[Media:iPadiCloudsettings.PNG|screenshot]]). Zet onder ''Storage and backup'': '''iCloud backup''' ([[Media:iPadiCloudBackup.PNG|screenshot]]) aan.
::[http://www.apple.com/ipad/find-my-ipad.html *Find my iPad] en bijbehorend [http://support.apple.com/kb/DL1455 iCloud Control Panel] voor op je PC ([http://www.apple.com/icloud/setup/pc.html handleiding]), hiermee kun je je iPad terugvinden danwel wissen van afstand.
*'''Mail, contact, calendars''': configureer je mailaccounts en bij Exchange ook je ''contacts, calendars en reminders'' ([[Media:iPadexchangesettings1.PNG|screenshot1]]) '''Let op:''' de ''mail days to sync'' optie ([[Media:iPadexchangesettings2.PNG|screenshot2]]) bepaalt hoeveel mail je te zien krijgt, standaard staat dat op 3 dagen en dat is vaak te weinig. Maak er gerust ''No limit'' van
 
:Meer over Email op je iPad, zie: https://intranet.uu.nl/node/11949
 
'''Microsoft Exchange compatibiliteit'''
Synchronisatie met Microsoft Calendar is wel in te stellen, maar niet volledig compatibel en helaas ook niet gegarandeerd betrouwbaar. '''Issues in de iOS Calendar App''': attachments aan events worden niet getoond, incidenteel worden bestaande afspraken niet getoond. Dit is momenteel helaas niet op te lossen. Oplossingen: ga in je browser naar [http://solismail.uu.nl  solismail.uu.nl] en bekijk daar de calendar en maak je uitnodigingen tot afspraken zoveel mogelijk via 1 platform (bij voorkeur: outlook, standaard werkstation).
 
===herstel/iPad vervangen===
Nieuwe iPad configureren met alle instellingen en spullen van de oude? Zorg ervoor dat er een backup van je huidige iPad in iCloud staat. Zet onder ''Storage and backup'': '''iCloud backup''' ([[Media:iPadiCloudBackup.PNG|screenshot]]) aan en druk op '''Back up now'''. Als iCloud backup nog niet aanstond, kan het tot enkele uren duren voordat de backup klaar is, leg de iPad dan aan de oplader terwijl de backup loopt. Zie verder: [http://support.apple.com/kb/HT4859 Apple support].
 
Moet je helemaal opnieuw beginnen? Haal dan een nieuw basis-image bij ICT-Beta [mailto:s.holleman@uu.nl?Subject=Nieuw%20image%20iPad ipadsupport]
 
===iPad inleveren===
Inleveren bij Bas (na afspraak) of bij het BBG Servicepoint.
Bij uitdiensttreding of verandering functie kun je de iPad bij ICT-Beta inleveren. Om hem leeg op te leveren moet je het volgende doen:
 
*iPad wissen: onder instellingen - algemeen - herstel - wis alle inhoud en instellingen
 
*Apple-account van de iPad loskoppelen. Dat doe je [http://support.apple.com/kb/TS4515?viewlocale=nl_NL zo]:
 
:-Log in bij je iCloud-account op [http://www.icloud.com/find www.icloud.com/find]
:-Klik op 'Alle apparaten' om een lijst met apparaten te openen die aan je account zijn gekoppeld en selecteer vervolgens het te verwijderen apparaat.
:-Naast de naam van het apparaat verschijnt een grijze stip of het woord 'Offline'. Klik op 'Verwijder uit account' om het apparaat uit de account te verwijderen.
 
===Handige tips===
*[http://support.apple.com/manuals/#ipad iPad user guide]
*Gebruik van de iPad [https://intranet.uu.nl/ipad-tips-en-trucs UU intranet]
*[http://ipadinsight.com/ipad-tips-tricks/ipad-tips-ios-7-gesture-guide/ gebruik van gestures op de iPad (IOS7)]
 
==Waar worden documenten beheerd, welke diensten?==
*Uniteamsite als bron voor de gezamenlijke documenten [https://intranet.uu.nl/teamsites UU teamsites]  <!--[http://www.microsoft.com/atwork/collaboration/teamsites.aspx Over werken met teamsites]-->
*[https://intranet.uu.nl/surfdrive-veilig-bestanden-opslaan-en-delen Surfdrive] is de universitaire equivalent van Dropbox met gelijksoortige functionaliteit. Voordelen: copyright is goed geregeld en een standaard opslag van 100Gb per medewerker.
 
==Welke apps zijn daarbij nodig?==
Haal je apps via de App store (dat gaat via de gelijknamige App die al op je iPad staat)
 
===noodzakelijke Apps===
*In geval van opslag O-schijf:
 
:[https://itunes.apple.com/nl/app/goodreader/id777310222?mt=8 GoodReader] Verschaft toegang tot een sharepoint teamsite en vele andere servers: pdf reader/annoteren & Office doc reader & UnZip & connectie met remote servers: webdav, http(s), imap(s). prijs:3,99 [http://www.goodiware.com/gr-man.html manpage]
 
* In geval van teamsite:
: Microsoft Apps voor de iPad, het gaat dan om OneDrive, Sharepoint en evt. MS Word (allen gratis met UU-account). Na inloggen met je UU-account zie je alle teamsites waar je lid van bent. [https://solisservices.sharepoint.com/sites/10033/handleiding/Forms/AllItems.aspx?id=%2Fsites%2F10033%2Fhandleiding%2FHandleiding%20SharePoint%20app%2Epdf&parent=%2Fsites%2F10033%2Fhandleiding Uitgebreide handleiding]
 
: synchroniseren voor offline gebruik
::- selecteer in de OneDrive-app het bestand dat of de map die u offline wilt kunnen lezen en tik op het Offline houden icoontje
::- bestanden of mappen die zijn gemarkeerd om offline te lezen, hebben het pictogram Offline houden in de lijstweergave. U kunt op elk moment op de naam van het bestand tikken om het bestand te openen en te lezen. [https://support.office.com/nl-nl/article/bestanden-of-mappen-offline-lezen-in-onedrive-voor-ios-60ffb5d6-ac87-4bea-b142-01f301b22e4c?omkt=nl-NL&ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL uitgebreide beschrijving]
 
===andere handige Apps en diensten===
Er zijn vele Apps die ongeveer hetzelfde kunnen. Afwegingen hier gaan over functionaliteit en prijs.
*[http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=evernote%20ipad&source=web&cd=4&ved=0CEAQFjAD&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Fapp%2Fevernote%2Fid281796108%3Fmt%3D8&ei=gcDnTonYJ6_P4QSa07GECQ&usg=AFQjCNE5zsytPV3nsUQCiXBSGgD-7_3uyA&sig2=ql28uZo8tlQiQFBWgsX3Fg&cad=rja Evernote] kan worden gebruikt voor het samenstellen van eigen Notes waarin verschillende media verwerkt kunnen zijn (tekst, web, plaatjes, video) ook van hieruit kun je weer delen met anderen (ook buiten het team): www.evernote.com (account aanmaken nodig)(free)
* met [http://itunes.apple.com/nl/app/save2pdf-for-ipad/id399758218?mt=8&ls=1 Save2pdf]  kun je op de iPad vele (office) document formats omzetten naar pdf, handig icm Goodreader (2,99)
*Persoonlijke opslag:
:gebruik [https://intranet.uu.nl/surfdrive-veilig-bestanden-opslaan-en-delen Surfdrive]
:alternatief (voor studenten) [http://drive.google.com Google Drive]
: overzicht [https://ict.science.uu.nl/index.php/Opslag:_persoonlijke_opslagruimte universitaire opslag]
 
* '''Microsoft Office editing op de iPad''':
: - Nu de officiele software van Microsoft opgesplitst in 3 aparte apps [https://itunes.apple.com/nl/app/id586447913?mt=8 Microsoft Word for iPad] (en Excel/Powerpoint) volledige functionaliteit alleen met een Office 365 account. De UU zal voorjaar met een dergelijk account voor medewerkers komen. Tot die tijd al wel te gebruiken.
 
: - alternatief: [http://itunes.apple.com/nl/app//id376212724?mt=8&ls=1 Quickoffice Pro] . Gedeeltelijk Office 2010 compatibel, ook offline werken, snel.
*Windows Firefox met Flash en Java support [https://itunes.apple.com/us/app/virtualfirefox-browser-flash/id594704446 info]
*Ww-management: [http://support.apple.com/en-gb/HT204085 iCloud keychain] (free)
*Bookmark-management: gebruik iCloud Safari instelling of  meer generiek [http://www.delicious.com/ delicious] (free)
<!-- *[http://itunes.apple.com/nl/app/blackboard-mobile-learn/id364252826?mt=8 Blackboard Mobile Learn (free)] Sommige groepen gebruiken Blackboard om files uit te wisselen, deze App geeft je toegang (vul in: ''90ASUS'') [http://www.uu.nl/blackboard documentatie UU]-->
* met [http://infinitekind.com/syncspace-appstore SyncSpace] kun je live met een groep naar hetzelfde document kijken en bewerken. Gebruik wijst zichzelf (free, geen account nodig)
 
==Configuratie GoodReader==
Met de MT-teamsite als bijzondere case.
===Teamsitetoegang instellen===
:*open GoodReader
:*klik rechts onder ''connect to servers'' op ''Add'' en kies ''WebDAV server'' ([[Media:Goodreaderscreen connect.PNG|screenshot]])
:*vul het dialoogvenster in:
::kies een naam, VOORBEELD: MijnTeamsite - vul adres teamsite in (zie hieronder),  - vul je UU-mailadres, wachtwoord in - laat domain leeg - klik op ''Save'' .
 
=====Van welke Sharepoint 365-teamsites ben ik lid?=====
:Login via een webbrowser (mag ook Safari op de iPad):
:https://solisservices.sharepoint.com
- vul je UU-mailadres, wachtwoord in
 
:En je ziet alle teamsites waar je lid van bent. Klikken op zo'n teamsitenaam (en dan naar de ''Document folder'') geeft je het te gebruiken adres.
:'''Let Op''': op de iPad klik je eerst rechtsonder op: ''switch to pc view'', anders zie je de teamsitelijst niet
 
:Gebruik dat nieuwe adres (kopieer de url uit de balk) met weglaten van het laatste deel vanaf: ''/Forms/...''.
 
===Verbinding met diensten en servers instellen===
De verbinding met andere servers verloopt ruwweg zoals voor de teamsite beschreven. Belangrijk is te weten welk protocol voor welke server werkt. Hier de meest voor de hand liggende voorbeelden.
 
*'''Verhuizing van P naar O'''
Vanaf '''11 juli 2016''' zijn de P-schijf documenten niet langer bereikbaar. Je moet dan de oude verbinding op je iPad verbreken (klik vuilnisbakje:[[Media:removeSync.jpg]]) en een nieuwe aanmaken. De documenten die je al op je iPad hebt, blijven gewoon staan. Tenzij je daarin aantekeningen gemaakt hebt, kun je die (lokale) iPad-folder ook het beste weggooien (swipe naar links [[Media:removeLocalfolder.jpg]]) en ook de server koppeling naar P (swipe naar links [[Media:removeServer.jpg]]). Hij komt immers weer terug zodra je de koppeling en sync met de O-schijf gemaakt hebt. Zie verder: ''U en O schijven (UU)''
 
* '''S-schijf''' (Facultaire personal space): WebDAV ([[Media:Goodreader perssettings.PNG|screenshot]])
:adres: ''https://intercon.science.uu.nl/staff''
* '''P-schijf (vervalt per 11 juli 2016, wordt O-schijf)''' (Facultaire Project space): WebDAV ([[Media:Goodreader projectsettings.PNG|screenshot]])
:adres: ''https://intercon.science.uu.nl/project''
:zie ook: [https://ict.science.uu.nl/index.php/Projectruimte projectruimte aanvragen en instellen op desktop of laptop]
* '''U en O schijven (UU)'''
: U: via WebDaV op adres: https://webdav.uu.nl/Users/''eigensolisid''
: O: via WebDaV op adres: https://webdav.uu.nl/data/BETA
: (inloggen met solisid op soliscom.uu.nl)
: informatie ITS [https://intranet.uu.nl/system/files/documenten/webdav_met_ipad.pdf documentatie ITS-intranet]
* '''UU-mail''' Mail Server (IMAP) ([[Media:Goodreader imapsettings.PNG|screenshot]])
* '''SurfDrive''' rechtstreekse toegang tot [https://www.surfdrive.nl/handleidingen SurfDrive storage] in GoodReader, zie stuk: ''third party Apps'' en dan ''WebDav''
* '''Dropbox''' ([[Media:Goodreader dropboxsettings.PNG|screenshot]])
*'''Blackboard''' (9.x): ([[Media:Goodreader blackboardsettings.PNG|screenshot]]) adres: https://uu.blackboard.com/bbcswebdav/users/ (toegang tot My Content) of ('''alleen voor contentbeheerders''') https://uu.blackboard.com/bbcswebdav/courses/ (toegang tot cursuscontent). Hoe kom je aan de [https://ict.science.uu.nl/index.php/Blackboard_FAQ_(NL)#Hoe_kan_ik_verbinding_maken_via_WebDav_om_bijvoorbeeld_met_behulp_van_Dreamweaver_bestanden_en_html-pagina.27s_over_te_kunnen_zetten.3F cursusnaam]?
 
===een lokale map op de iPad aanmaken===
''(tbv. organisatie syncfolders, [[Media:Goodreader lokalemap1.PNG|screenshot]])''
:*klik rechts onder ''Manage Files'' op ''New Folder''
:*geef een foldernaam op (bij voorkeur gelijk aan de gekozen servernaam) ([[Media:Goodreader lokalemap2.PNG|screenshot]])
:*klik OK
:*in de linkerbalk verschijnt de nieuwe (lege) folder
 
===synchronisatie van de teamsite 'documenten folder' naar de iPad instellen===
hiermee haal je bestanden naar je iPad voor eigen gebruik, daarna mogeljkheid tot automatisch up to date houden
:*een serverconnectie moet al zijn aangemaakt (zie hierboven); ga naar ''connect to servers'' rechtsonder
:*klik op de gewenste server voor de inhoud (verbinding nodig) ([[Media:Goodreader sync1.PNG|screenshot]])
:*browse naar de te synchroniseren map en wijs aan en klik op ''Sync'' onderaan en dan ''Proceed'' ([[Media:Goodreader sync2.PNG|screenshot]])
:*de volgende dialoog vraagt waar die Sync op de iPad moet komen, kies daarvoor bijvoorbeeld de zojuist aangemaakte folder ([[Media:Goodreader sync3.PNG|screenshot]])
:*klik vervolgens op ''Download here & Synchronize''
:*kies bij de ''Sync parameters'' voor ''Download only sync ON'' (de rest is al goed)
:*kies ''Sync'' rechtsboven ([[Media:Goodreader sync4.PNG|screenshot]])
 
GoodReader haalt nu de bestanden naar je iPad en die verschijnen onder de gekozen folder in ''My Documents'' links, navigeer er naartoe en je kunt de documenten bekijken en eventueel bewerken (igv pdf-format)
 
===wat betekent synchronisatie eigenlijk? (instellingen)===
In het geval van ''Download only sync ON'' haalt GoodReader alle bestanden in de aangewezen map naar de iPad, deze komen in de linkerkolom terecht genaamd: ''My Documents''. Hierin kun je aantekeningen maken voor eigen gebruik (er gaat '''niets''' terug naar de teamsite). '''Wanneer je teamsitemanager bestanden toevoegt of weggooit op de teamsite, brengt drukken op ''sync'' onder ''Web Downloads'' rechts je weer helemaal up to date'''. Synchroniseren gebeurt dus alleen op eigen initiatief (op de knop drukken). Vanaf dat moment kun je ook zonder verbinding gewoon doorlezen/werken.
 
Er is ook uitgebreidere synchronisatie mogelijk waarbij zelfs lokaal bewerkte bestanden automatisch worden teruggeplaatst. Dat is vooral bij toegang tot persoonlijke folders interessant. Dit doen we in principe nooit bij de algemeen gedeelde teamsite folders.
 
'''Tip''': Kies je syncfolders zorgvuldig en maak ze niet te groot. '''Tip''': je kunt ook individuele files synchroniseren of eenmalig downloaden. Maak bij voorkeur eerst een lokale lege folder aan waarin je dit onderbrengt, zie: [https://ict.science.uu.nl/index.php/IPad_gebruik_ihkv_paperless_office#een_lokale_map_op_de_iPad_aanmaken].
 
===Security===
'''Zet dit aan onder ''settings-security'' door een wachtwoord voor alle files&folders te zetten (groene knop) en daarna ''protection for all files & folders'' aan te zetten ([[Media:iPadGoodreaderSecurity.png|screenshot]])'''.
 
Door het lokaal cachen van bestanden voor eigen gebruik, bevat je iPad veel en vaak ook gevoelige informatie. Let op: de versleuteling werkt alleen wanneer de passcode lock is geactiveerd (onder General Settings, zie kopje [https://ict.science.uu.nl/index.php/IPad_gebruik_ihkv_paperless_office#configuratie configuratie])
 
==Werken met GoodReader==
'''Alleen lokale bestanden kunnen worden geopend'''. De syncfolders maken het je daar gemakkelijk. GoodReader kan veel formaten lezen: office-doc formaten (doc, ppt, xls) zijn leesbaar, zelfs wanneer files geZipt zijn kunnen die worden geopend, html, iWork, vele plaatjes-formats waaronder: jpeg, gif en png, maar ook audio en video.
 
'''Voor meer info''', zie: http://www.goodreader.net/
 
Het PDF format kan ook worden bewerkt zie de toolbars rechts en onder in een geopend file, breng ze in beeld door midden op het scherm te klikken. Hier valt veel te weten, zie: http://www.goodreader.net/gr-man-howto.html#annotatepdf
In deze pilot proberen we in eerste instantie zo dicht mogelijk bij de papieren beleving te blijven: in GoodReader kun je in een pdf met een speciale pen of je vinger aantekeningen maken, maar ook annoteren dmv 'notes' of typen rechtstreeks tussen de bestaande tekst.
 
Klik in de rechtertoolbar op 1 van de annotatiemethodes, kies (de eerste keer) ''Save to this file'' of ''Annotated copy'' en begin met aantekeningen.
 
'''Tip''': het scherm kan ook in de portrait stand.
 
===Doorsturen naar derden===
'''Je kunt betreffend document inclusief annotaties (en een tekstuele samenvatting van de annotaties) rechtstreeks vanuit de document view versturen door op het ''share icon'' rechtsonder te klikken ([[Media:Goodreader doorsturen.PNG|screenshot]]).'''
 
Dit levert een kant-en-klaar samengestelde mail op. Vooral ''Email file + summary'' kan interessant zijn: daarbij worden de gemaakte aantekeningen in platte tekst samengevat. Uitwisselen met externe groepen gaat wellicht handiger met Dropbox.
 
===Files kopieeren===
 
=====Van een remote server naar de iPad (download)=====
*ga op de server naar het gewenste document, wijs het aan en klik op ''download'' of ''sync'' (wanneer je er gezamenlijk aan blijft werken)
 
=====Van de iPad naar een remote server (upload)=====
*in dit geval begin je juist bij de doelfolder (waar het heenmoet), navigeer dus rechts naar de plek waar je een file wilt hebben en klik onder in de dialoog op ''Upload''
 
=====Files kopieeren van de ene naar de andere server=====
Om bestanden te kunnen uitwisselen tussen bijvoorbeeld Dropbox en UU personal space combineer je bovenstaande 2 methodes:
*ga naar je dropbox server
*zoek het bestand op, wijs aan en kies ''Download'' rechtsonder
*ga naar je UU personal space server, navigeer naar de gewenste folder en kies ''Upload''
*selecteer het zojuist gedownloade bestand
 
==Config en werken met SurfDrive==
===Configuratie===
Er zijn 2 mogelijkheden:
*Download de SurfDrive app en open, vul de gegevens van je Solis-account in. De App zorgt voor synchronisatie van je files op de iPad.
*Configureer een toegang in Goodreader (zie: verbinding met een andere servicer instellen) en werk dan verder in Goodreader
 
===Werken===
*Voor mogelijkheden/handleiding van SurfDrive in de app zie: https://www.surfdrive.nl/handleidingen
 
==Overig==
===Instellingen===
*Op intranet vind je onder [https://intranet.uu.nl/ipad-tips-en-trucs iPad tips&truuks] een aantal handleidingen over instellingen voor:
Eduroam (wifi), Solismail (email), een functionele mailbox (email) en verbinding met O- en U-schijf (opslag).
 
===Een teamomgeving opzetten===
*zie [https://ict.science.uu.nl/index.php/Folderstructuur_en_filenaam#iPad_en_indeling_van_vergaderstukken Folderstructuur en filenaam]
 
===Accessoires===
*Toetsenbord: ieder bluetooth toetsenbord, de [http://store.apple.com/nl/product/MC533N/A?fnode=MTc0MjU4OTY Apple iPad Keyboard Dock] werkt niet met de iPad2
*pen [http://www.centralpoint.nl/zoeken/kensington+virtuoso/ Kensington] komt als goede schrijver uit de test, kun je ook op papier! mee schrijven
*[http://store.apple.com/nl/product/MC552ZM/B?fnode=MTc0MjU4NjE VGA adapter]: beperkte ondersteuning van Apps (per App op/uitzoeken, blijkt in de praktijk toch aardig te werken, nog geen beperkingen tegengekomen) geen full mirroring
*[http://store.apple.com/nl/product/MC953ZM/A?fnode=MTc0MjU4NjE HDMI adapter]: full mirroring van Apps en iOS
 
===beheer===
*schema [[Media:ipadconnscheme.jpg|connectiviteit]] pc/iPad
*[https://fd8.formdesk.com/universiteitutrecht/evaluatieipadgebruik evaluatie iPadgebruik]
*[[iPadRoadmap|beheerinfo]]
 
==Tips en Vragen==
contact: [mailto:ict-ipadsupport@science.uu.nl?Subject=Vraag%20over%20iPadgebruik ipadsupport]
*'''Ik heb behoefte aan een site: handige tips en trucs'''
: Zie suggesties onder het kopje [https://ict.science.uu.nl/index.php/IPad_gebruik_ihkv_paperless_office#De_Ipad De iPad] en hier natuurlijk ;-)
*'''Tip: GoodReader als doorgeefluik voor andere Apps'''
: In GoodReader heb je al je documenten bij elkaar, maar je wilt soms een andere App gebruiken: aanwijzen en vasthouden van een document in GoodReader geeft je de FileManager, daarin kun je kiezen voor ''open in'' en vervolgens de gewenste App. '''Let op:''' dit wordt een kopie van je lokale bestand. [[Media:iPad_Goodreader_openin1.PNG|screenshot1]]|[[Media:iPad_Goodreader_openin2.PNG|screenshot2]]<br/>
:Dit kan ook in andere Apps, maar niet alle! Zo kan '''Quickoffice''' dit niet, daar moet je gebruik maken van Dropbox of een andere Cloudstorage, of zelfs email :-(
*'''Hoe zet ik eenvoudig word bestanden om in een pdf file?'''
: Vanaf je werkstation (WORD): gebruik de adobe extensie in je menubalk of kies 'file - save as' en print naar een pdf-writer.
: op de iPad: met [http://itunes.apple.com/nl/app/save2pdf-for-ipad/id399758218?mt=8 Save2PDF] kun je ter plekke een WORD document omzetten in een pdf format.
*'''Ik zie mijn 'track changes' niet wanneer ik mijn WORD document op de iPad bekijk'''
: Gebruik een dienst als Cloudon of een App als QuickOffice, die ondersteunen dat of gebruik bovenstaande procedure naar pdf saven om je changes op de iPad te kunnen zien.
*'''Ik zie niet alles van mijn Exchange taken en kan geen attachments openen in de Calendar app'''
: Dat klopt, wordt helaas niet ondersteunt. Enige mogelijkheid: gebruik OWA interface via Safari. http://solismail.uu.nl
*'''Een app waar zowel pdf, word, excel en pp bestanden kunnen worden bewerkt'''
: Die app is er helaas niet, ons advies nu: gebruik de combi ''GoodReader'' - ''Quickoffice Pro''
*'''Waarom gebruiken we niet dropbox ipv teamsite?''' Ik zet nu de MT stukken op beide plekken omdat ik ze anders niet kan benaderen middels Quickoffice Pro en deze app gebruik ik voor het notuleren.
: In Quickoffice kun je inderdaad de teamsite niet benaderen (of universitaire drives), maar in GoodReader wel. Vanuit GoodReader kun je ieder document direct doorsturen naar een andere App (dus ook Quickoffice). Aanwijzen en vasthouden geeft je de doorstuurdialoog in GoodReader ('taphold')
*'''De app store geeft aan dat er updates voor software zijn, moet ik dat installeren?'''
: Dat kan en dat mag. Igv officiele software via de app store hoef je je over problemen niet druk te maken. Een update van het systeem iOS is altijd aan te raden, daar zitten ook allerlei bijstellingen in.
*'''Moet ik de iPad uit zetten of programma's afsluiten? Loopt 'ie anders niet vol?'''
: Nee, dat hoeft absoluut niet. Dichtdoen van de cover is genoeg.
*'''ik heb een trage/niet werkende Home-button'''
: Dit is het moment om hem toch eens echt uit te zetten, zie ook [http://reviews.cnet.com/8301-13727_7-57373687-263/fix-home-button-delays-on-ios-devices/ CNET]
*'''de iPad reageert niet meer op de aan/uit knop'''
: druk de aan/uit knop en de home button gedurende 10 sec in tot de iPad herstart (Apple logo)
 
: Eigenaar: [mailto:s.holleman@uu.nl?Subject=Tip%20of%20Vraag Bas Holleman]
 
 
[[Category:Index]]
[[Category:Handleidingen]]
[[Category:Mac OS]]
[[Category:Persoonlijke ICT]]

Latest revision as of 13:00, 20 February 2024

Het iPad-project van de faculteit Bètawetenschappen is stopgezet. Oude iPads kunnen worden ingeleverd bij het Servicepoint. Voor informatie over mobiel werken: zie de UU intranetpagina over mobiel werken.

The iPad project at the Fqaculty of Science has been discontinued. Old iPads can be handed in at the Servicepoint. For information on working mobile: visit the UU intranet page on mobile working.